Položaj

Geografske karakteristike Koordinate 45°17′21″ SGŠ; 19°44′23″ IGDKoordinate: 45°17′21″ SGŠ; 19°44′23″ IGD Vremenska zona UTC+1 (CET), leti UTC+2 (CEST) Nadm. visina 88 m Površina 30,7 km2

Elemir Botoš je episkop Hrišćanske reformatske crkve. U ovoj činjenici krije se mnogo toga značajnog za istoriju, ali i sadašnjost sela. Naime, ovdašnji Mađari doselili su se krajem 18. veka iz sa teritorije sadašnje Mađarske. Došli su iz jednog sela na Tisi tačnije iz (Tiszanána), na putu između Debrecina i Miškolca. Iz svog zavičaja praktično su izbegli. Naime, kao reformate odane učenju Žana Kalvina, od svojih komšija katoličke veroispovesti dobili su ultimatum: Ako se ne odreknu vere ine pređu na katoličanstvo, ima im se oduzeti sva zemlja koju poseduju! Između vere i zemlje, odabrali su ovo prvo. I tako su se obreli u današnjoj Rumenci. Otuda i danas traje snažna veza ovdašnjih Mađara sa svojom crkvenom opštinom osnovanom još 1787. godine. Iz tih razloga, reformatska crkva u Rumenci ima status episkopalne. Sreća je htela da je na njenom čelu upravo čovek kakav je Elemir Botoš. Briljantno obrazovan, prijatan, prepun šarma i harizme, kakva i pripada čoveku njegovog ranga. Seljani za takvog imaju jednostavniji, ali topliji izraz – domaćin čovek!

Najpoznatija lokalna manifestacija bez sumnje je „Rumenačka pihtijada“. Ove godine održana je četrnaesta po redu. Da nije prve pihtijade u Novim Banovcima, bila bi jedina u Vojvodini. Predsednik Organizacionog odbora Branislav Popović objašnjava nam da čitava stvar nije nimalo jednostavna. Svaka naredna manifestacija jeste izazov koji pomera granice. Tako će biti i prvog vikenda u februaru koji sledi. Šteta što Ginisova knjiga nema standard za ovu kategoriju. Možda bi se 25 metara dugačka tepsija sa rumenačkim pihtijama obrela u njoj. Za samu pripremu, inače, potrebno je 36 sati. Meso najpre treba očistiti i pripremiti za krčkanje u 1.600 litara velikoj oraniji. Kada se otkuva, valja ga ohladiti. U tome i dan i po očas prođe. Ove godine gosti sela bili su učesnici iz Makedonije, Hrvatske i Mađarske. Takmiči se u dve kategorije: standardnoj (čitaj – svinjskoj) i u kategoriji „ostalo“. A tu bude pihtija od ribe, divljači, patke… Ako ne verujete, to je bar lako proveriti. Uostalom, Branislav nas sve poziva! Svratite. Bar je Rumenka usput.