Demografija

U naselju Rumenka živi 4529 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 37,1 godina (36,0 kod muškaraca i 38,2 kod žena). U naselju ima 1794 domaćinstva, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,19. stara kuća Ovo naselje je uglavnom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je porast.

Rumenka - Broj stanovnika

Prema poslednjoj informaciji o stanovništvu za naselje Rumenka (opština Novi Sad, Južnobačka oblast) (2011. godina), broj stanovnika iznosi 6 495, što je 0,09% od ukupne populacije Srbije. Kad bi se populacija menjala kao za poslednji period od 2002-2011 (1,40% godišnje), broj stanovnika za naselje Rumenka u 2018. godini bi bio 7161.To su bile prognoze iz 2011godine ,dok trenutno u 2018.godini broji preko 8000 stanovnika.


Najpoznatija lokalna manifestacija bez sumnje je „Rumenačka pihtijada“. Ove godine održana je četrnaesta po redu. Da nije prve pihtijade u Novim Banovcima, bila bi jedina u Vojvodini. Predsednik Organizacionog odbora Branislav Popović objašnjava nam da čitava stvar nije nimalo jednostavna. Svaka naredna manifestacija jeste izazov koji pomera granice. Tako će biti i prvog vikenda u februaru koji sledi. Šteta što Ginisova knjiga nema standard za ovu kategoriju. Možda bi se 25 metara dugačka tepsija sa rumenačkim pihtijama obrela u njoj.

Za samu pripremu, inače, potrebno je 36 sati. Meso najpre treba očistiti i pripremiti za krčkanje u 1.600 litara velikoj oraniji. Kada se otkuva, valja ga ohladiti. U tome i dan i po očas prođe. Ove godine gosti sela bili su učesnici iz Makedonije, Hrvatske i Mađarske. Takmiči se u dve kategorije: standardnoj (čitaj – svinjskoj) i u kategoriji „ostalo“. A tu bude pihtija od ribe, divljači, patke… Ako ne verujete, to je bar lako proveriti. Uostalom, Branislav nas sve poziva! Svratite. Bar je Rumenka usput.