Veroispovest

Mađarska reformatorska crkva i zgrada parohijskog doma u Rumenki Rumenka, Calvinist church.jpg Mađarska reformatorska crkva Opšte informacije Mesto Rumenka Opština Novi Sad Država Srbija Vreme nastanka 1836. Tip kulturnog dobra Spomenik kulture od velikog značaja Nadležna institucija Nadležna ustanova za zaštitu Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada Sedište Novi Sad Adresa Bulevar Mihajla Pupina br. 22 21000Zvanični veb-sajt Mađarska reformatorska crkva i zgrada parohijskog doma u Rumenki pod zaštitom su države i ubrajaju se u spomenike kulture u kategoriji nepokretnih kulturnih dobara od velikog značaja.


Crkva je po službenim podacima crkvene opštine sagrađena je 1836. godine a navodi se i 1844. kao godina podizanja. U skladu sa principima Reformatorske crkve, izbegnuta je svaka suvišna dekoracija, građevina je izvedena u duhu neoklasicizma kao jednobrodna sa dvospratnim zvonikom nad zapadnim pročeljem. Kako vera naglašava čistotu i skromnost tako je bojenje spoljnih i unutrašnjih zidova belom bojom izbegnuta i suvišna dekoracija. Prostor hrama oživljen je propovedaonicom na kaneliranom stubu sa kapitelom u obliku lotosovog cveta, balkonom na zapadnoj strani, koji počiva na stubovima, i ograđenim prostorom uz glavni ulaz, čije su donje partije izvedene u kombinaciji sa tri lučno zasvedena otvora.
Uz crkvu je podignuta, između 1780. i 1786. godine, zgrada za stanovanje upravitelja imanja grofa Harika iz Futoga. U ovom prizemnom objektu sa tremom, otvorenog arkadama na dorskim stubovima, danas je smešten parohijski dom. Tokom 2000. godine izvršeni su sanacioni radovi na arhitekturi.